Dışişleri Bakanlığı’ndan ,Kotonu Büyükelçiliğimizden alınan yazıya atfen,Togo menşeli birçok hayali firmanın ülkemizdeki şirket ve şahıslara yönelik dolandırıcılık girişimlerinde bulunduğu bildirilmektedir.

Ayrıca ,son zamanlarda genellikle Lome/Togo’da adres gösteren hayali firmaların ülkemizdeki şirketlere e-posta göndererek ,Lome’de yerleşik ECOWAS (Economic  Community of Western African Countries)veya REDA (Regional Economic Development Agency) gibi kuruluşların ihale kapsamında ihtiyaçlarına yönelik firmalarımızdan teklif almaya çalıştıklarının görüldüğü ifade edilmektedir.

Şirketlerimizin dikkatine getirilmesinde yarar görülen hususlar aşağıdaki şekilde belirtilmektedir:

1.      Togo’dan alınan herhangi bir teklife karşı temkinli olunması,

2.      Yukarıda belirtildiği şekilde mesajlar alındığında,bu tür mesajlara şüphe ile yaklaşılması,

3.      Ticaret yapılması planlanan yerel firma ile bahsettiği ihalenin doğruluğundan emin

olunmadıkça,yerel firmalara herhangi bir ödeme yapılmaması ve taahhüt altına girilmemesi,

4.       Hayali ihaleler için avukatlık/danışmanlık veya bürokratik işlemler adı altında ücret talep edilen mesajlara itibar edilmemesi,

5.      Ticaret yapılması amaçlanan Togolu yerel firmaların varlığına ve ticari faaliyetlerine ilişkin tereddüt oluşması halinde,öncelikle  Togo’ya akredite olan Büyükelçiliğimizle temasa geçilmesi,

6.      Yerel firmalardan alınan mesajların,dış temsilciliklerimizin resmi web sayfaları ve e-posta

adreslerinden iletilip iletilmediğine dikkat edilmesi,gerektiği takdirde bu bilgilerin temsilciliklerimizden

teyit edilmesi,

7.       Yerel firmalarca iletilen e-posta ekinde kayıtlı pasaport ve kimlik suretleri  veya firmaya ilişkin ticari sil kaydı vb. belgelerin doğruluğu teyit edilmedikçe buna bağlı mesajların dikkate alınmaması .

Şirketlerimizin yukarıda bahsi geçen hususlara ilişkin herhangi bir tereddüt yaşaması durumunda Kotonu Büyükelçiliğimiz ile temasa geçebileceği bildirilmektedir.

Konu ve bilgi ilgili üyelerimize duyurulur.