TÜRKİYE-VENEZUELA TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ ANLAŞMASI (TGA)

• 14.09.2020

Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mize iletilen yazıda; ülkemiz ile Venezuela arasında 17 Mayıs 2018 tarihinde imzalanan ve iç onay süresi her iki ülke tarafından tamamlanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması’nın 21 Ağustos 2020 tarihinde yürürlüğe girdiği ve söz konusu anlaşma ile ülkemizin başlıca ihraç ürünlerinde Latin Amerika pazarına giriş imkanlarının artırılması, ihraç ürünleri gamının genişletilmesi, ülkemiz imalat sanayinin mevcut ve potansiyel hammadde ihtiyacı bölgenin zengin kaynaklarına gelişmiş tercihli erişimin sağlanmasının hedeflendiği belirtilmektedir.

Anlaşma’ ya göre, ikili ticaretin hemen hemen tamamında liberasyona gidilmiştir. Venezuela, tarife satırlarının %91,7’sinde gümrük vergilerini en geç 7 yılda sıfırlayacaktır. Ülkemiz ise tarife satırlarının %91,9 ‘unda gümrük vergilerini yine 7 yıllık bir takvim ile sıfırlayacak, %2 ‘sinde ise kısmi vergi indirimi yapacaktır. Venezuela, birçok serbest ticaret antlaşmamızın ötesinde tavuk, süt tozu, peynir altı suyu, kuru meyveler, bitkisel yağlar, şekerleme, un, makarna, domates salçaları gibi önemli ihraç potansiyeli yüksek tarım ve gıda ürünlerimizde ülkemizde taviz tanımıştır.

Öte yandan, ABD tarafından Venezuela’ya 8 Mart 2015 tarihli ve 13692 sayılı ABD Başkanlık Kararnamesi ile yaptırımlar başlamış, müteakiben 217-2019 döneminde çıkarılan muhtelif Başkanlık Kararnameleri ile yaptırımlar kapsamı kişi, kurum ve ürün bazında genişletilmiştir. Bu çerçevede, ABD yaptırımlarının deniz aşırı olarak uygulandığı bilindiğinden ilgili firmalarımızın muhataplarını iyi araştırmalarında, ihraç ettikleri ürünlerin statüsünü bilerek ithalatçılarla temasa geçmelerinde ve bu konuda aşina bankalarla çalışmalarında yarar görülmektedir.

İlgili üyelerimize duyurulur.